Monday, December 7, 2009

Terperangkap dalam badan lelaki? Mana boleh!


Salam Srikandi dan Salam 1 Malaysia buat semua...

Menyorot kembali laporan akhbar terdapat sesuatu berita menarik yang mungkin kita dapat berkongsi pandangan.

Menurut akhbar, ini kisah " terperangkap cinta terlarang kerana nafsu" yang melibatkan seorang rakyat Malaysia dan rakyat Britain.

Menurut tulisan dalam Utusan Malaysia (6-12-2009) kisah bermula apabila seorang pemuda rakyat Britain bernama Ian Young berkenalan dengan seorang rakyat Malaysia Fatine di sebuah kafe Starbucks di Menara Berkembar Kuala Lumpur pada Ogos 2006. Terpegun dengan kejelitaan Fatine, Ian Young mula memikatnya. Mulalah bibit cinta dan kerana keserasian yang terbina Ian Young berhasrat untuk melamar Fatine. Masalahnya Fatine sebenarnya adalah MOHAMMAD FADZIL MIN BIN BAHARI iaitu seorang LELAKI. Walaupun dia telah mengambil hormon wanita sejak berumur 17 tahun lagi namun beliau tidak mahu melakukan pembedahan jantina kerana takut risiko.


Memandangkan Fatine secara hakikat dan statusnya di mata undang-undang adalah seorang LELAKI dan undang-undang di Malaysia tidak membenarkan perkahwinan sejenis, Ian Young telah membawa Fatine ke Britain dengan visa pelancong untuk berkahwin (ini kerana Britain membenarkan perkahwinan sejenis sejak 2005 lagi). Kini pasangan ini mempunyai masalah kerana Kerajaan Britain mahu menghantar Fatine pulang kerana telah tinggal di negara tersebut melampaui tempoh jangkamasa yang dibenarkan kepada pelancong.

Ramai pihak termasuk NGO yang liberal yang bersimpati terhadap nasib Fatine ini kerana katanya di Malaysia, tiada pengiktirafan di beri kepada golongan "Mak Nyah" seperti Fatine. Di mata undang-undang Fatine dilihat sebagai Lelaki Melayu yang beragama Islam. Sebagai Islam perkahwinan sejenis adalah haram. Apatah lagi "suami"nya masih menganut agama Kristian.

Pihak ini juga mengatakan bahawa hak golongan seperti Fatine ini sering diprejudiskan. Bagi mereka golongan seperti Fatine ini adalah kes "perempuan terperangkap dalam badan lelaki"

Adakah ini benar? atau semata-mata memandang atas luaran dan berhujah mengikut hati. Bagaimana mungkin " perempuan terperangkap dalam badan lelaki"?

Alah SWT dalam Surah At-Tin ayat 4-6 (bermaksud):"sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya. Kemudian Kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh; maka bagi mereka pahala yang tidak putus-putus."

Tidak dinafikan juga ada manusia yang dilahirkan dengan mempunyai dua kelamin. Namun menurut ahli Fiqh insan itu boleh memilih untuk menjadi lelaki atau perempuan melihat kepada struktur anatomi dan kecenderungannya.

Namun kes seperti Fatine ini beliau dilahirkan sebagai seorang LELAKI dan atas kerelaannya sendiri mengambil hormon perempuan.Ramai golongan Mak Nyah juga dilahirkan sebagai LELAKI bukannya Khunsa tetapi kerana keinginan mereka terhadap lelaki atau kaum sejenis (homosexual) menjadikan mereka mahu berlagak seperti wanita!

Persoalannya adakah disebabkan nafsu yang tidak terkawal ini Malaysia perlu mengiktirafkan perkahwinan sejenis seperti kes Fatine ini? Dari sudut agama Islam pula, bolehkah rukun nikah seperti yang di peruntukkan dalam Al Quran diubah atas sebab nak memberi hak kepada golongan ini? MANA BOLEH!

Jangan ada pihak yang merujuk nilai sosio budaya negara lain ketika berhujah kononnya untuk membela hak dan nasib golongan ini kerana nilai budaya dan tatasusila mereka adalah berbeza.

Fikir-fikirkanlah!

Akhir kalam, salam Srikandi dan Salam 1 Malaysia buat semua..di mana sahaja anda berada.5 comments:

rmf said...

Persoalannya sekarang, Apakah jalan serta perancangan yang sepatutnya dilakukan oleh gerakan puteri bagi menyemai kesedaran ini apa generasi muda terutama wanita didalam bab bab yang melibatkan penghijrahan haram dan bernikah dgn org yang beragama lain..

p/s jgn kita nak berkaroke, main netball, bowling dan sebagainaya.... Generasi muda sekarang telah hanyut .. tanpa binbingan dan panduan. rmf7.wordpress.com

Bingai @ Bangang said...

Maaf tuanpunya blog sebab lari tajuk,
Saya masih lagi dengan penutupan IKYS tumpang letak dalam topik terbaru tuan.

Kepada yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang IKYS sila ke blog saya di http://tendangterajang.blogspot.com/2010/07/ikys-rugi-atau-nak-cari-untung-pintas.html
Luahan hati bapa saudara kepada salah seorang pelajar IKYS

aku yang bingai

Fakeh said...

Apa kata UMNO kawasan tuan/puan anjur ceramah bertajuk KETUANAN MELAYU MENGIKUT ULAMA NUSANTARA. Dalam tajuk ini, kita akan faham bahawa UMNO tanpa sedar telah melaksanakan segala nasihat ulama-ulama besar Melayu dahulu kala. Maka sebab itulah Allah SWT pelihara UMNO hingga kekal relevan ke hari ini berbanding PAS. Kita juga akan faham bahawa perjuangan melalui bangsa adalah sunnah Rasulullah SAW dan memahami kesesatan aqidah Nik Aziz dari sudut ilmu yang dibahaskan dalam kitab-kitab Ahlu Sunnah Wal Jamaah. Sila layari nota ceramah yang telah beliau wakafkan kepada semua netizen:-
http://www.docstoc.com/docs/72022611/Ketuanan-Melayu-Mengikut-Ulama-Nusantara

Mohd Fadhil bin Musbah al-Marwa ialah seorang guru pondok berumur 42 tahun yang berasal dari Sungai Merab, Kajang. Datuk mertua beliau ialah Tuan Haji Hamid Kajang, pengasas Maa’had Hamidiah Kajang yang terkenal. Beliau adalah bekas pelajar Maktab Sains Sultan Ahmad Shah (1982-1986) yang memilih jurusan pengajian bersanad di Pondok Tunjuniah, Kota Bahru; Pondok Pasir Tumbuh, Kubang Kerian dan Pondok Kerandang, Besut. Pernah bertugas sebagai guru JAIS dan KEMAS. Beliau tidak mengenakan sebarang bayaran tinggi, memadailah disediakan saguhati yang mengambil kira duit tol, duit petrol dan duit makan. Beliau boleh dihubungi melalui anak muridnya, Ustaz Mohd Saiful A. Karim di talian 013-365 5715 atau 019-366 9741.

IBU PUSPITA said...


Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

pelet santet said...

KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor yang AKI
beri 4 angka [1696] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus .
dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu KI. insya
allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka PASANG NOMOR
yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI JAYA,,di no (((085-321-606-847)))
insya allah anda bisa seperti saya…menang NOMOR 750 JUTA , wassalam.